Bekijk de nieuwbouw Oud Duyn te Ermelo
Als makelaar richten we ons op Noord-West Veluwe. Met een team van toegewijde Veluwnaren.
Wonen is een werkwoord. En werken doe je in teamverband. Dat team bestaat voor ons niet alleen uit onze makelaars, en onze medewerkers binnendienst, maar ook uit onze opdrachtgevers en klanten. Samen maken we de Veluwe de mooiste plek om te wonen.
Bekijk nieuwbouw Oud Duyn

Geschiedenis van Vinke Veluwe Makelaars

Over de eerste jaren van het kantoor
Over de ‘eerste’ jaren van het kantoor
Vinke Veluwe Makelaars: de vroegste geschiedenis

Het echtpaar Jacomina en Jan Vinke vestigde zich eind jaren '60 in een woonhuis aan de Putterweg 25 in Ermelo. Niemand zou weten dat zij ruim 30 jaar later een paar deuren verder de tweede vestiging van hun gezamenlijke bedrijf zou openen aan de Putterweg 17-19.

 

Vestigen in ermelo

Het echtpaar Jacomina en Jan Vinke vestigde zich eind jaren '60 in een woonhuis aan de Putterweg 25 in Ermelo.

Jan Vinke was op dat moment inspecteur van “De Jong en Comp Onderlinge Brandwaarborgmaatschappij” te Amsterdam. Dit bedrijf was gevestigd aan de Keizersgracht en Jan had het rayon Amersfoort en West-Veluwe onder zich.

Het idee om makelaarspapieren te halen, ontstond vanuit de behoefte om het inspecteurs vak te verdiepen. Jan deed in 1972 examen het examen voor makelaar en taxateur. Naast de theoretische verdieping, liet hij zich praktisch helpen.

“De oude aannemer Kosters woonde vlak naast ons en hij heeft mij geholpen om praktische kennis van bouwkunde op te doen. Ook werd ik geholpen door een klerk van notariskantoor Oudheusden te Putten. Daar mocht ik aktes doorspitten en kreeg ik juridische kennis bijgespijkerd”.

 

de geschiedenis van het kantoor

Toen het echtpaar begin jaren ’70 naar Vierhouten verhuisde, begon het ondernemersbloed te borrelen.

Toen het echtpaar begin jaren ’70 naar Vierhouten verhuisde, begon het ondernemersbloed te borrelen. Jacomina, had als dochter van een middenstandgezin commerciële en administratieve vaardigheden. Zij had wegens de verhuizing naar Vierhouten haar eigen onderneming opgedoekt. Voor Jan was dit zijn eerste eigen onderneming. Op 1 maart 1974 startte het echtpaar “Makelaardij Jan Vinke Vierhouten”. Jan was inmiddels beëdigd door arrondissementsrechtbank te Zwolle 25 januari 1974 als “Makelaar en taxateur in Onroerende Goederen”.

Het was een tijd waarin de titel van makelaar en taxateur 7 wettelijke bescherming hadden. Ook was er een wettelijke tweezijdigheid van de makelaarscourtage. De makelaar diende zich onafhankelijk te gedragen en diende zowel de belangen van de koper als van de verkoper. Dat is heel anders dan de huidige praktijk waarin de makelaar de belangen van zijn opdrachtgever dient en dus alleen voor koper of verkoper kan en mag optreden.

In een tijd dat makelaars en taxateurs nog oudere mannen waren met driedelige pakken aan en hoeden op, hadden zij het kantoor aan huis. Het echtpaar was nog erg jong. Het is wel eens voorgekomen dat er iemand voor de makelaardij aanbelde bij het kantoor aan huis. Jacomina deed open en de klant vroeg: “meisje is je vader ook thuis?”

De advertenties werden steeds wervender en vernieuwender. Toen Makelaardij Jan Vinke Vierhouten in de Telegraaf adverteerde met een woning die “een schaap met vijf poten” werd genoemd, werd het kantoor al snel uitgenodigd door de Nederlandse Bond van Makelaars (de voorloper van de NVM) om lid te worden.

De tweekoppige directie had een fantastische taakverdeling. Makelen en taxeren was het vak van Jan en Jacomina deed het kantoormanagement. Om goed onderlegd te zijn, haalde zij in 1976 bij de “Stichting examens Assurantiebedrijf” in één jaar het diploma B en de certificaten A in Brand en Leven 6 april 1976. Ook runde zij zelfstandig een bankagentschap van de NMS, nu bekend als RegioBank. Onder haar leiding schafte het bedrijf het eerste computersysteem aan. In het kantoor in Vierhouten werd er een netwerk aangelegd. En de NVM-kaartenbak kon de deur uit.

Het kantoor droeg ook bij aan het vak. Zo was Jan jarenlang voorzitter van de regionale afdeling van de NVM. En in 1993 werd hij benoemd als “lid van de makelaardij commissie van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor de Noord-Veluwe en Achterhoek” en daarmee ook als voorzitter van één van de regionale testcommissies. Vanaf toen nam hij aankomend makelaars en taxateurs hun vaktest af.

Ermelo bleef trekken en op 1 januari 1995 werd Makelaardij Van Duinen overgenomen. Daarmee kreeg het bedrijf definitief een plek in Ermelo aan de Putterweg 17-19. Vanaf toen luidde de naam “Vinke Veluwe Makelaars”. Ter voorbereiding op de integratie van de kantoren in Vierhouten en Ermelo, kwam dochter Philipine in de zaak. Opgeleid als communicatie professional, zou zij de integratie van beide bedrijven uitvoeren. In eerste instantie was de afspraak gemaakt voor 1 jaar. “Het vak van makelaar en taxateur was echter zo aantrekkelijk en dynamisch, dat ik al snel besloot ook mijn papieren te halen. In 1996 ben ik geslaagd en beëdigd.”

In die periode veranderde de marketing van het bedrijf. De eerste Open Huizen Dag werd georganiseerd. Later zou Philipine als landelijk bestuurder van de vakgroep wonen van de NVM ervoor zorgen dat de NVM deze landelijk landelijke Open Huizen Dag organiseerde. Wekelijks verscheen er een column in de plaatselijke krant met weetjes over de makelaardij en huizenmarkt en om kopers uit andere delen van het land te trekken kreeg het kantoor landelijke bekendheid met de cursus “Over Leven op de Veluwe”

 

Uitbreiding van het team

Jan en Philipine zochten uitbreiding van hun makelaarsteam. Via de afdeling verzekeringen kregen zij de naam van Erik Wouda door. Erik was op dat moment werkzaam als WOZ-taxateur in het uitdagende Rotterdam, waar hij vooral in de havens taxaties uitvoerde. Het was dan ook moeilijk om hem van het aantrekkelijke werk weg te kapen, maar uiteindelijk trok het vak van makelen bij een toonaangevend kantoor Erik enorm aan. Hij kwam bij het team van Vinke Veluwe Makelaars op 1 januari 2001. En op 1 januari 2017 hebben de Vinkes het bedrijf met groot vertrouwen overgedragen aan Erik.
Wonen is een werkwoord. En werken doe je in teamverband. Dat team bestaat voor ons niet alleen uit onze makelaars, en onze medewerkers binnendienst maar ook uit onze opdrachtgevers en klanten. Samen maken we de Veluwe de mooiste plek om te wonen.
© 2022 - Vinke Veluwe Makelaars
crossmenu